Wat is Affiliate Marketing? Uitleg en les voor 2021!

Als jij op zoek bent naar de betekenis van affiliate marketing ben je waarschijnlijk op zoek naar dit artikel! In deze blog leg ik kort en bondig uit wat affiliate marketing is, hoe deze vorm van marketing wordt toegepast. Daarnaast vertel ik over hoe je als bedrijf en voor jezelf kan beginnen met affiliate marketing en is er geen reden voor het opzoeken van deze vraag meer. We duiken erin!

Wat is Affiliate Marketing?

Affiliate Marketing is een vorm van marketing die bedrijven verbind aan partners, die producten of diensten van het bedrijf promoten in ruil voor een commissie van de gerealiseerde omzet.

Laten we er een afbeelding met voorbeeld bij halen om dit begrip verder uit te leggen!

Korte infographic die uitlegt hoe affiliate marketing werkt!

Voorbeeld: Nieuwe sneakers

We beginnen bij het oogpunt van de klant. Liesje speelt al een tijdje met de wens om een nieuw paar sneakers te kopen, aangezien ze na 2 jaar wel erg achterloopt op haar leeftijdsgenoten.

Nu weet Liesje nog niet zeker welke schoenen ze wil kopen, dus besluit ze op internet op zoek te gaan naar haar toekomstige paar sneakers. Ze besluit te googlen op de term: ‘beste sneakers voor 16 jarige meiden

Op Google ziet ze gelijk het eerste resultaat met de paginatitel: “Stylegids van mei 2021: De beste sneakers voor jou en je vriendinnen!”. Deze titel spreekt haar aan en ze klikt op deze pagina.

Nu komen we aan bij de fase van de partner. Het bedrijf wat achter deze pagina zit, is een modewebsite genaamd: Linda Meiden. Linda Meiden heeft een heel artikel geschreven vol met plaatjes en de tien mooiste schoenen en linkjes naar de webshops om deze te bestellen voor de goedkoopste prijs.

Liesje besluit om nummer 3 te kiezen en klikt op de (gesponsorde) link om naar de webshop te gaan om deze schoenen te bestellen! Hier komt de derde partij kijken: De verkoper. In dit geval de webshop van Zalando, waar Liesje besluit de sneakers in haar winkelmandje te doen en ze te bestellen.

Het verdienmodel achter deze sneakers!

Het werkt nu zo dat Liesje het bedrag volledig betaald aan de webshop, een bedrag van 100 euro. Nu heeft de verkoper 100 euro verdiend! Maar nu komt het: Op de schoenen staan een 10% commissie die naar de partner gaan als de partner erin slaagt een koper naar de website te leiden.

Dit wordt bijgehouden via gesponsorde links, een stukje van de url bevat een code die in een systeem wordt opgeslagen (vaak bij een partnerprogramma), om eerlijk te kijken hoe een koper bij de website is gekomen.

Aangezien het artikel van Linda Meiden erin is geslaagd om Liesje schoenen te laten kopen van Zalando (de verkoper), krijgt Linda Meiden als partner van Zalando 10 euro van de 100 euro, en blijft de overige 90% over voor Zalando.

Affiliate Marketing als partner

De meeste mensen die geld verdienen met affiliate marketing zijn actief als partners, zoals in het voorbeeld Linda Meiden ook vermeld was. Als partner sta je aangemeld op (verschillende) partnerprogramma’s waar er een samenkomst is tussen bedrijven, hun campagnes en partners in een overzicht.

Zo zijn er soms verschillende eisen waar je aan moet voldoen als partner om bepaalde campagnes te kunnen promoten. Voorbeelden van deze partnerprogramma’s zijn PayPro, Clickbank, Daisycon en TradeTracker. Maar ook webshops zelf hebben soms partnerprogramma’s zoals Bol.com.

Partnerprogramma: PayPro

Het eerste affiliate programma waar ik ooit bij aansloot was PayPro. Dit Nederlandse platform heeft beschikking over veel programma’s in digitale producten zoals eBooks, videotrainingen, cursussen. Maar ook fysieke boeken, kaarten voor seminars of evenementen.

PayPro is ideaal voor zowel beginnende als gevorderde affiliate marketeers, met hoge commissies per verkoop.

Geld verdienen met Affiliate Marketing?

Voordat je geld gaat verdienen met affiliate marketing zul je een kanaal moeten hebben waar je bezoekers op kan bereiken. Daarvoor nog moet je weten waar je content over wil maken / schrijven en welke doelgroep je hier mee wil bereiken. Door hier goed over na te denken kun je ook uiteindelijk de beste campagnes selecteren die goed converteren bij het publiek die jouw content bekijkt.

Dit kan via social media, streamingwebsites zoals Twitch of YouTube, maar ook natuurlijk met het maken van je eigen website en hierop te gaan bloggen! Dit is de manier hoe ik mijn eerste passieve inkomen heb verdiend met Affiliate Marketing.

Blijf op de hoogte!

Ontvang eens per tijd de laatste tips en adviezen in overzichtelijke e-mails. Gratis in te schrijven en gemakkelijk af te melden!