Hoe beheer je je persoonlijke financiën? Tips om de boel op orde te krijgen!

Zou het niet geweldig zijn als er een makkelijke formule zou zijn zodat je niet wakker hoeft te liggen bij het nadenken over het moeten regelen van je financiën? 

Hoewel dat misschien niet mogelijk is, zijn er simpele stappen die je kan nemen om je monetaire stand van zaken te veranderen.

Volg de genoemde suggesties om je financiën effectief te beheren. Nog een voordeel? Als je de volgende tips opvolgt, zullen je financiële problemen beginnen te vervagen en zul je gaan genieten van de voordelen van zwakkere schulden en toekomstige besparingen.

Beschrijf in detail je financiële doelstellingen.

Plan wat tijd in en schrijf in het kort op wat je financiële doelstellingen zijn. Misschien wil je een reis naar de Bahama’s maken, vervroegd met pensioen gaan of investeren in vastgoed.

Je investeringsbeslissing op een van deze punten heeft invloed op je financiële planning. Of je bijvoorbeeld vervroegd met pensioen kan gaan, hangt af van hoe voorzichtig je momenteel bent met het uitgeven van geld.

Hoe je met je financiën omgaat, kan van invloed zijn op andere doelen, zoals een gezin stichten, een eigen huis kopen, reizen of van loopbaan veranderen.

Prioriteer je financiele doelen nadat je ze hebt opgeschreven. Door prioriteiten te stellen, kan je de meeste aandacht besteden aan de taken die voor jou het belangrijkst zijn.

Een benadering is om eerst je kortetermijndoelen aan te pakken. Het sparen op de lange termijn zoals voor je pensioen kan je echter naast andere doelstellingen doen. 

Hier zijn enkele tips om je financiële doelstellingen te verduidelijken:

  • Prioriteer langetermijndoelen, zoals het afbetalen van schulden, vervroegd met pensioen gaan of het kopen van een huis. Deze doelstellingen onderscheiden zich van korte termijn doelstellingen zoals sparen voor een gezellig etentje met vrienden.
  • Kortere doelen zoals je aan een schema houden, uitgaven verminderen, schulden afbetalen of het gebruik van creditcards verminderen, zouden je kortetermijndoelen moeten zijn.

Vul de lege plekken in je strategie in

Een geldplan is van cruciaal belang om je financiële doelstellingen te bereiken. Er moeten verschillende fasen of doelen in het plan zijn. Het maken van een maandelijks terugkerend budget en bestedingsplan, gevolgd door schuldvermindering, is een voorbeeld van een plan.

Als je deze drie stappen hebt nageleefd en je een paar maanden aan je plan hebt gehouden, zul je merken dat je wat extra geld hebt. Dit kan je vervolgens bijvoorbeeld weer inzetten voor je volgende reeks doelen.

Nogmaals, het is van cruciaal belang om te beslissen welke doelen voor jou steeds waardevoller worden. Blijf werken aan je pensioen doelen voor de lange termijn, terwijl je je nog steeds concentreert op de essentiële korte termijn doelstellingen die je hebt gesteld. Ben je klaar om te beginnen met beleggen? Wil je een huis kopen of een onderneming starten? Dit zijn een paar vragen die je moet beantwoorden als je denkt dat je klaar bent om naar het volgende niveau te springen.  

In combinatie met een crisis reserve, helpen je doelstellingen je voorkomen dat je financiële beslissingen neemt die voortkomen uit angst. Je hebt dan veel meer controle.

Houd het volgende in gedachten bij het maken van een geldplan:

  • Het budget dat u instelt, is cruciaal voor je succes. Het is de methode die de meeste macht geeft over je financiën.
  • Hoe het er ook voor staat met je financiële plan, je kunt blijven bijdragen aan lange termijn doelstellingen zoals sparen voor je pensioen.
  • Een ander essentieel aspect dat helpt bij stressvermindering en financieel succes, is de ontwikkeling van een noodfonds.

Elimineer schulden

Wanneer het neerkomt op het bereiken van financiële doelen, zijn schulden een significante blokkade voor veel mensen. Betaal wat extra geld voor één schuld tegelijk, bijvoorbeeld wanneer uje minimale stortingen doet op je schuld rekeningen. Nadat je je persoonlijke schulden hebt afgelost, boek je al je betalingen over naar de volgende schuld en zo ga je door totdat je ze allemaal hebt afbetaald. Hiermee genereer je het zogenoemde knockdown-effect. 

Wanneer je schuldenvrij bent, commit je dan aan het vrij blijven van schulden. Het kan een goed idee zijn om je creditcards onaangeraakt te laten voor een tijdje. Bouw een crisis potje op voor onvoorziene zaken, zodat je niet op je creditcard hoeft te leunen.

Probeer bij het vrij blijven van schulden de volgende suggesties: 

  • Om je schuldverminderings plan te versterken, verkoop je ongebruikte of ongewenste dingen in je huis.
  • Zoek naar gebieden in je budget waar je geld op kan besparen zodat je je schulden kan afbetalen. 

Wees niet bang om hulp te zoeken.

Zodra je een spaarpotje hebt opgebouwd en klaar bent om te gaan investeren, is het verstandig om advies te zoeken van een financieel adviseur. 

Elke gerespecteerde adviseur zal de risico’s van investeringsbeslissingen uitleggen en je helpen bij het vinden van items die voldoen aan jouw niveau van comfort en investeringsrendement. Dit,  terwijl je wordt ondersteund bij het behalen van je doelstellingen in een snelle doorlooptijd. Een ander voordeel van het inhuren van een financieel adviseur is dat zij jou zullen helpen met het budgetteren.

Beleggen moet een lange termijn plan zijn om je kapitaal te vergroten. Je kunt ook financiële hulp zoeken in andere bronnen, zoals:

Zoek naar een financieel adviseur die je kan helpen bij het ontwikkelen en implementeren van je doelen voor budgettering voor de eerste maanden. Als je je gestrest voelt door het budgetteringsproces, zal deze coach je helpen.

Voel je niet bezwaard om hulp te vragen aan je ouders of familieleden die financieel stabiel zijn. Overweeg hun hulp in te roepen en te bespreken wat is gelukt en wat ze anders wilden doen.

Bepaal een budget en houd je eraan.

Een van de belangrijkste bronnen voor financieel succes is je budget. Het helpt je een budget te maken om je geld te verdelen om je te helpen met het bereiken van je doelstellingen.

Je kan je budget zo breed of specifiek maken als je wilt, zolang het je maar helpt bij het bereiken van je algemene doel om minder uit te geven dan dat er binnenkomt. Betaal schulden af, bouw een noodfonds op en plan voor je toekomst. 

Een budget helpt je ook om te beslissen hoe je je geld de komende maanden en jaren gaat beleggen. Als je geen strategie hebt, verspil je misschien geld aan dingen die nu nodig lijken, maar die je niet helpen je toekomst te verbeteren.

Hier zijn enkele suggesties voor echtparen die een gezamenlijk budget willen maken:

  • Overweeg over te stappen op een budgettering manier met enveloppen waarbij contant geld wordt gebruikt voor de gebieden waar je meer gedisciplineerd moet zijn in je uitgaven.
  • Plan je uitgaven van tevoren om te voorkomen dat je teveel geld uitgeeft. 

Blijf op de hoogte!

Ontvang eens per tijd de laatste tips en adviezen in overzichtelijke e-mails. Gratis in te schrijven en gemakkelijk af te melden!